Text

Salt ‘n’ peppa’ – matböcker av idag

I takt med att kokböckerna svämmar över våra boklådor har redaktionen på dagensbok.com funderat över hur branschen mår. Vad är inne? Vad är gott just nu? Mattrenderna verkar avlösa varandra i allt snabbare takt. Ena stunden heter hon Tina och andra är kocken naken. Är det festmat eller husman som gäller?

Det verkar vara en bransch med extremt höga krav på vad som är inne och rätt. Ändå handlar det om vårt dagliga bröd giv oss idag. För att försöka förstå kontaktade vi D-studenterna på Grythyttan. De om några borde veta. Vad händer i den bokbransch som förmodligen omsätter mer pengar än någonsin all poesi har gjort?


Mons Kallentoft: Food Noir
Gräddig och vag svärta

”Mons Kallentoft är en passionerad matman, bland annat känd som skribent i tidningen Gourmet. I Food Noir har han samlat ett antal av sina artiklar. Det är nio korta äventyr med aktiv matnära förankring som grundar sig på matresor, både privata och yrkesmässiga. Från farmors husmanskost på…” Läs mer


Fredrik Paulun: Blodsockerblues i köket
Påstridig hemkunskapsbok

”Om man inte har befunnit sig på en annan planet eller i ett främmande land den senaste tiden så kan man omöjligt ha missat GI-vågen; eller Glykemiskt Indexet (GI) som är dess fulla namn. Du har antagligen hört om ämnet i tv och tidningar, nästan dagligdags senaste tiden. Det har utvecklats från…” Läs mer


Marcus Samuelsson: Streetfood
Mångkulturella storstadsläckerheter

”Marcus Samuelsson som är en stor entusiast för den så kallade gatumaten har nu knutit ihop säcken i och med Streeetfood. Här speglas all världens matkulturer i en aptitlig layout med bilder på mat och människor i rörelse. Marcus visar med sin kapitelindelning, frukost, brunch, lunch, fika, middag och nattmat…” Läs mer


Stina Algotson: Smaka på Småland
Svensk kokbok som soffbordsbok

”Från Västervik till Markaryd och från Torsås till Jönköping finner vi, som Småland antyder, en mängd små länder. Varje land med sin egen identitet och egenhet gentemot sina grannar, som grundar sig i det rika landskap som smålänningarna lärt sig nyttja. Boken viker ut sig med…” Läs mer


Marc Labourel: Ost
Gastronomiskt himmelrike med ost och vin

”I Androuëts Ost à la carte ges läsaren i det närmaste en helhetsbild om en av gastronomins absoluta höjdpunkter. Inledningsvis får läsaren sig berättat hur osthandlare Androuët började under tidigt 1900-tal i Paris. Idag finns en butik i Stockholm med hans namn. I boken beskrivs ostens…” Läs mer


Lars Torstenson: Vintillverkningens ABC
Journalisten som blev vinbonde

”Lars Torstensson är en svensk som kan titulerara sig vinbonde i Frankrike! Han är även författare skulle jag vilja tillägga, Vintillverkningens ABC är långtifrån hans första bok om vin. Tidigare titlar är bland annat Rött, vitt, rosé och Vinprovningens ABC. Många är vi som vill till Frankrike, kanske med just…” Läs mer


Lena Katarina Swanberg: Nils Emils matminnen
Husmanskt à la Nils Emil

”Som titeln antyder så är detta inte enbart en kokbok, utan den innehåller en hel del minnen och berättelser ur Nils Emils liv. Lena Katarina Swanberg börjar med att beskriva Nils Emils uppväxt och hans familj, sedan följer berättelsen om hans aktiva arbetsliv i kronologisk ordning. Nils Emil börjar sin…” Läs mer


Kenth Olsson: Absolut story
Till ditt absolut fullständiga barskåp

”Boken är förpackad i kungsblå färg, med boktiteln i silverfärgad text, därtill en diskret tryckt silhuett av den välkända flaskdesignen. Bilder och layout är trevliga och intressanta, och ger ett mervärde till läsningen. Absolut Story börjar vid Liquors Congress på Fairmont Hotel i New Orleans, där Vin & Sprit…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2005-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 14:25

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?