Recension

: Pengar som gräs
Pengar som gräs Eric Schlosser
2004
Ordfront
3/10

USA:s undre värld i närbild

Utgiven 2004
ISBN 9170370370
Sidor 351
Orginaltitel Reefer madness
Översättare Stefan Lindgren

Om författaren

Eric Schlosser är journalist och medarbetare på Atlantic Monthly. Han har tidigare skrivit boken ”Snabbmatslandet”.

Sök efter boken

Eric Schlosser blev känd för en tämligen bred svensk publik när Ordfront för något år sedan gav ut hans bok Snabbmatslandet, en kritisk granskning av hamburgerkulturen och -restaurangerna i USA. Nu fortsätter han med att granska den underjordiska, grå-svarta ekonomin i samma land, så i den här boken skriver han om illegala immigranter som arbetskraft, om handeln med pornografi – och om cannabis. Det är tre separata essäer som var för sig behandlar respektive ämne.

Cannabis-delen har en enkel linje, som känns väl igen från andra håll; ”kriget mot narkotikan” är problemet, inte drogen i sig. USA borde istället avkriminalisera bruket av cannabis, och ägna resurserna åt annat. Det största problemet med denna del är att argumentationen är mycket svart-vit. Mestadels går sidorna åt till att beskriva hur en del individer råkat ut för drakoniska straff för (vad Schlosser beskriver som) relativt ringa brott. I slutet målar han sedan upp en rosa bild av hur bra det vore om cannabis vore avkriminaliserat, åtminstone bruket av det. Problemet är att det är mycket önsketänkande i hans resonemang, och det saknas en konsekvensanalys. Vän av ordningen kan ju fråga sig om det verkligen skulle leda till så positiva effekter, eller om det skulle medföra ett pris som inte är värt att betala? Men kritiska frågor ställs inte av Schlosser här. Och inga svåra frågor besvaras därför heller.

Då blir boken genast bättre när han går över till att skriva om de illegala arbetarnas situation i USA. Deras slavliknande förhållanden skildras med insikt och inlevelse. Medan den första delen var mer av en argumenterande essä, är det här mer av ett reportage, där Schlosser verkligen träffar de människor han skriver om. Det är bara att beklaga att just denna del upptar en förhållandevis kort del av boken.

Den tredje och längsta delen, slutligen, handlar om den amerikanska porrindustrins utveckling. I hög grad är det en ingående skildring av en man – Reuben Sturman – och det porrimperium han byggde upp. Det läser jag som en mindre deckare, med skatteparadis, sedlighetsbrott och efterhängsna poliser som återkommande teman. Är man intresserad av det kan den här delen förstås ha ett läsvärde. Men endast några få gånger, och då mest i förbifarten, skildras förhållandena för de ”vanliga” människorna i porrbranschen. Och det är svårt att se vad Schlosser vill med skildringen. Avkriminalisering verkar återigen kunna vara målet, även om det inte alls är lika uttalat som i fallet cannabis. Men vad som skulle bli bättre av det framgår inte riktigt.

Om Schlossers bok Snabbmatslandet skrev jag att boken var väldigt amerikansk, och att det hade varit mer relevant med en bok som skildrade förhållandena i vår del av världen. Samma sak kan man säga om den här boken. För den som är intresserad av USA:s undre värld finns det väl ett visst läsvärde i den här boken, men mestadels känns den inte särskilt relevant.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-09-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-17 13:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1342

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?