Recension

: Ny kraft med Blossom
Ny kraft med Blossom Blossom Tainton
2003
Bonnier Fakta
7/10

Sluta gnälla och börja träna

Utgiven 2003
ISBN 9185015164
Medförfattare Desirée Wahren

Om författaren

Fotograf: Johan Resele

Blossom Tainton är inte bara popstjärna utan även personlig tränare, artist, yogainstruktör och programledare. Hon är gift och har tre barn. Till sina laster räknar hon bland annat fransk nougat och vaniljvodka. Hon säger sig själv inte vara tävlingsmänniska.

Sök efter boken

Jag är nog inte den enda som varje år avger ett löfte att komma i form till strandsäsongen. För att må bra. Bli stark. Och tyvärr även av ren och skär fåfänga. Att läsa böcker tränar måhända de intellektuella musklerna men det hjälper en inte att komma i de där jeansen eller motverka ryggont efter alltför många timmar framför datorn.

Så vad kan då vara bättre att läsa framåt vårkanten än en kom-i-form-bok? Blossom Tainton är artist, personlig tränare och nu även en av författarna till boken Ny kraft med Blossom. Den är enligt förlaget personlig träning i bokform. Perfekt. Det är så att man borde komma i form vid blotta anblicken av boken.

Det är inga stora överraskningar. Ät sunt och rör på dig så går du både ner i vikt och mår bättre rent mentalt. Så långt är det inte kärnfysik direkt. Kapitlen handlar om allt från fitnessyoga till att leva i balans med sig själv och omgivningen. Genomgående illustreras boken med bilder på Blossom varvat med illustrationer av övningar. Faktum är att det ibland blir lite för mycket bilder på Blossom som ser sådär oförskämt fräsch ut. Hela tiden. Formgivningen är däremot överlag mycket snygg och stilren och bilderna likaså.

Risken med böcker av detta slag är att det ibland kan bli lite väl klämkäckt och att försvarsmekanismerna slår till. Hur enkelt är det att skapa en timma om dagen för promenad, yoga och kontemplation i ett späckat schema? Hur ska man få pizzabagaren att förstå det där med glykemiskt index? Hur många har råd med en personlig tränare? Även om man är pinsamt medveten om att det kanske främst är dåliga ursäkter för att inte komma igång. Det skulle även ha gett ytterligare tyngd åt den överväldigande mängden råd om kost och motion att den granskats av en dietist eller läkare.

Fördelen är att boken faktiskt skapar en slags odefinierbar lust att komma igång. Det är motiverande att läsa vittnesmål från alla sorters människor som verkligen har tagit tag i sitt träningsliv och investerat i sin hälsa. De konkreta övningarna är lätta att förstå och rakt på sak. Kostråden är enkla utan att vara torftiga och poängterar vikten av att äta ordentligt när man tränar. Och bilderna gör sitt till för motivationen, för vem vill inte ha långa, slanka, vältränade muskler?

Det är dessutom rätt skönt att få läsa att det är okej att äta cheesecake ibland, bara man gör det i måttliga mängder och med inte alltför täta mellanrum. Det är en klok reflektion att mat är en viktig social företeelse och att middag kan vara både gott och nyttigt samtidigt. Och vardagsmotion vet jag av egen erfarenhet är oslagbart som kom-igång-tips. Promenera mycket och ta trapporna så är halva slaget vunnet.

Man blir tyvärr inte automatiskt fitnessguru av att läsa en bok om kost och träning. Och budskapet är smärtsamt om än uppfriskande tydligt – sluta gnälla, ät bättre och rör dig mer. Men man blir faktiskt motiverad, tro det eller ej. Så beach 2004 känns för första gången på länge inte alltför avlägset. Jag ska bara läsa ett par böcker till först.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2004-03-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-30 13:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1109

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?